Onderhoud Roestvrij staal bij zwembaden

Het noodzakelijke onderhoud van RVS is een belangrijk punt, maar wordt door veel zwembadeigenaren min of meer genegeerd.

Er is een mooie vergelijking met de roestvrijstalen spoelbak in de keuken. Hoe vaak wordt het schoongemaakt en gepoetst? Meestal dagelijks, maar in ieder geval meerdere keren per week. Uw roestvrijstalen leuning of trap in het zwembad daarentegen wordt geïnstalleerd en vervolgens vergeten.

Bij onproblematische zwembadcondities is het zeker voldoende om de RVS inbouwdelen twee keer per jaar te verzorgen.

Het wordt problematischer wanneer zwembaden op hoge temperaturen worden gebruikt, de pH-waarde te laag is of zout water wordt gebruikt. Het RVS moet dan vaker worden schoongemaakt, minstens één keer per maand.

Niet elke reiniger is hiervoor geschikt. Lichte kalkresten of de eerste tekenen van verkleuring zijn te verwijderen met een standaard RVS reiniger, die u ook kunt gebruiken om RVS onderdelen in de keuken te reinigen (bijvoorbeeld: liquid steel fix voor RVS). Gebruik een zachte doek. Gebruik in geen geval scheur-pads of staalwol. Hiermee haal je de vervuiling er perfect af, maar wrijf je tegelijkertijd staaldeeltjes in het roestvrijstalen oppervlak, die uiterlijk twee weken later weer problemen geven.

Bij zwaardere vervuiling en de eerste, nog onschadelijke, roestsporen zijn bij de vakhandel speciale roestvaststaalreinigers verkrijgbaar die licht zuur zijn. Lees de gebruiksaanwijzing van deze reinigers zorgvuldig door en spoel ze na het reinigen met veel schoon water af. Als het roestvrijstalen onderdeel echter al zwaar verroest is, is de enige optie om het onderdeel te verwijderen en terug te sturen naar de fabrikant voor revisie.

RvsWellnessZwembaden